O osude štvorice násilníkov z Rožkovian rozhodne senát KS

12.11.2007 Prešov

Prešov 12. novembra (TASR) - Osud štvorice mladíkov z obce Rožkovany v okrese Sabinov, ktorí 2. novembra brutálne znásilnili v tej istej dedine 55-ročnú ženu, sa dostane v utorok 13. novembra pred senát Krajského súdu (KS) ...
Senát bude na verejnom zasadnutí rozhodovať o sťažnosti Okresného prokurátora (OP) v Prešove Michala Glevaňáka proti rozhodnutiu sudkyne Okresného súdu (OS) v Prešove, ktorým prepustila na slobodu políciou vypátraných a zadržaných páchateľov. Jeden zo štvorice bol maloletý 13-ročný Václav, ktorého polícia odovzdala rodičom. Ostatní traja sa dostali na slobodu počas vyšetrovania prípadu. Ide o 16-ročného Andreja, 14-ročného Daniela a 19-ročného Michala. Prešovský policajný vyšetrovateľ im ako spolupáchateľom vzniesol obvinenie pre zločin znásilnenia. K činu sa priznali, doteraz ani jeden zo štvorice nebol trestaný. Okrem obmedzenia možného stretnutia s obeťou zakázal OS mladistvým piť alkoholické nápoje a navštevovať pohostinstvá. Písomný sľub podpísali aj rodičia obvinených.
OP sa pre Prešovský večerník vyjadril, že znásilnenie vykonali ohavným spôsobom v dome postihnutej, preto by sa nemali voľne pohybovať. Navyše porušili Ústavu SR, keď vnikli do domu ženy bez jej vedomia.
O prípad sa zaujímala aj podpredsedníčka Národnej rady SR Anna Belousovová. Vo štvrtok 8. novembra otvoreným listom požiadala generálneho prokurátora Dobroslava Trnku o preskúmanie rozhodnutia OS. Podľa Belousovovej sudkyňa dostatočne nezvážila nielen splnenie väzobných dôvodov, ale ani spoločenský dosah svojho rozhodnutia.
Postihnutá žena je po zraneniach, ktoré utrpela, v nemocničnom ošetrení. Musela sa podrobiť aj chirurgickému zákroku.
 

Vyberte región

mark